Език: BG
Валута: BGN
Добре дошли в нашия магазин!

ПЛЕТЕНИТЕ ВЛАКНА

Какво трябва да знаем за плетените влакна:

Още от появата на първото плетено влакно, немската фирма OCKERT посвещава работата си в развитието на този алтернативен на монофила продукт. Дългогодишното сътрудничество с иновативните производители на суровини за плетени влакна и ноу –хау е от решаващо значение за глобалния успех на влакната ни в цял свят. За професионалните и любителите риболовци марката CLIMAX означава „най – високо качество произведено в Германия”. Плетените влакна изработени от полиестер DACRONотдавна са вкарани в употреба от професионалните и морските риболовци. Те абсорбират вода и следователно могат да бъдат трайно боядисани във всички цветове. Относителното тегло на този материал е по-голямо от това на водата така, че влакното лесно пробива нейната повърхност и потъва. Като негова алтернатива в средата на 90-те години на пазара се появяват нов вид нишки под името DYNEEMA® или SPECTRA. Успехът на тези влакна от полиетиленов гел е поразителен и те бързо се налагат на пазара с гигантската си товароносимост. От споделените преживявания на много риболовци става ясно, че заради голямата им издръжливост са чупели своите въдици и дори понякога се е налагало да режат линията.

Какво представлява плетеното влакно:

Противно на монофила плетеното влакно е създадено от няколко нишки, изплетени от супертънки власинки. Тези нишки се сплитат много сбито така, че да се получи едно гъвкаво, изключително здраво влакно чиято разтегливост е едва 2%-3%.След оплитането си влакната CLIMAX минават през специална топлинна обработка, която запечатва повърхността им и не позволява проникването на замърсявания и нейното бързо износване.

Материалът DYNEEMA®

Висококачествените полиетиленови влакна произведени от холандската фирма DSM са с 15 пъти по-голяма сила на опън от стомана /при еднакво тегло на двата материала/. Те са по-леки от водата /плътността им е 0,95-0,97гр./см²/ , плаващи, не поемат вода, имат висока абразивоустойчивост и не се влияят от UV- лъчи и химикали. Това е идеалният материал за производство на професионални влакна. Този материал е химически много устойчив – почти не поема течности и затова оцветяването му е само повърхностно и цвета впоследствие се изтрива след продължителна употреба.

Овал или кръг?

Формата на влакното, дали е овално или кръгло се определя от броя на нишките от които е изплетено. Ако е съставено от три нишки (минимален брой за оплетка), колкото и стегнати да са те, влакното е сравнително плоско. С нарастване на броя на нишките оплетката става по-плътна и съответно по-кръгла. Много по-сложното производство в сравнение с монофила и висококачествените материали определят и по-високата му цена. По-евтините оплетки обикновено са изработени от по-малко и не толкова стегнати нишки, затова те са плоски. Това не трябва непременно да се тълкува като техен недостатък, тъй като те са по-гъвкави и с по-голяма товароносимост (например Match-Stipp Line Braided). При по-тънките влакна/ до 0,10мм. включително/, колкото са по-малко нишките и е по-отпусната оплетката, толкова влакното е по-здраво.

 

Диаметърът – субективна стойност.

Много от въдичарите не могат да определят с точност дебелината на плетеното влакно, сравнявайки го с монофилно. Като цяло плетеното влакно притежава деформирано тяло и дори измерването с микрометър е много трудно, затова дебелината му може да се определи само като математическа стойност. Един съвет – избирайте плетените влакна според тяхната издръжливост и не се оставяйте да бъдете заблудени от стойността на техния диаметър.

 

Плаващо, бързо потъващо и супер бързо потъващо.

Чрез комбинирането на различни нишки в оплетката се създават индивидуални характеристики на всяко едно влакно. При добавяне на по-леки или по-тежки материали в нишките DYNEEMA® се получават плаващи влакна за спининг и мач, потъващи за дънен риболов и допълнително утежнени за шаранджийски поводи.

 

 

Предимства на плетените влакна.

- нулева разтегливост – поради ниската разтегливост само 2%-3%, плетените влакна са идеални за риболов на големи дистанции. Всеки контакт на примамката с риба или с дъното се предава светкавично и веднага се усеща на пръчката, при спинингов риболов това спомага за избягването на някои закачки.

- максимална товароносимост – високата сила на опън при малък диаметър е предпоставка за използването на не много големи риболовни макари. Имайте предвид, че червяка и шпулата на макарата се натоварват максимално, а също и въдицата ви трябва да притежава съответната мощ при употреба на плетени влакна.

- оптимална гъвкавост – досадният „памет ефект” липсва при оплетките. Влакното стои гладко прибрано на шпулата и не се накъдря при замятане – така бихте могли да достигнете далечна дистанция.

- висока здравина на възел – не всички възли, които работят ефективно при монофилите са подходящи и за оплетките. Поради меката им повърхност много от познатите възли се изхлузват. Мухарският възел със седем намотки и Bimini – Twist –възела дават до 100% от тяхната товароносимост.

- цвят – за разлика от монофилните влакна където цвета се прави още с основния материал, плетените първо се произвеждат и след това се оцветяват. Естествено е цвета да се отмие след продължителна употреба, но това не променя качествата на влакното и не би трябвало да повлияе на ефективността на риболова.

- по-дълъг живот – благодарение на висококачествените DYNEEMA® нишки с тяхната абразиво-, UV-, и химическа устойчивост и ниска абсорбация на влага, тези влакна издържат на продължителна употреба няколко сезона. Докато при монофилите е необходима по-честа смяна.

 

Правилната грижа за тях

След продължителен риболов в солена вода е препоръчително изплакването им с прясна. Когато изсъхнат е необходимо да се обработят с нашите препарати за поддръжка:

  • CLIMAX SOFT CLEANER – почиства влакното от микроскопични частици прах и химикали.

  • CLIMAX SOFT PROTECTORпокрива влакното с не-мазен предпазен филм и го защитава от вредните вещества във водата.

 

Внимание! : Редовно проверявайте първите 20 метра от вашето влакно. Когато установите наличие на скъсани наранени нишки от него или повърхността му стане грапава, го отрежете и направете наново своя монтаж. След края на риболовния сезон съхранявайте влакното на сухо място. Така поддържано вашето влакно ще ви служи дълго време.

 

* DYNEEMA® е регистрирана търговска марка на ROYAL DSM NV.

 

«1»