Език: BG
Валута: BGN
Добре дошли в нашия магазин!

Информация за:

В тази категория ще публикуваме кратки статии за всичко, което е нужно да знаете за нашите продукти.

Подкатегории

МОНОФИЛНИТЕ ВЛАКНА (0)

През 1949г., когато в Германия се появяват найлоновите (перлоновите) влакна, OCKERT е първата компания, която въвежда тази иновация и става известна в цял свят. С гордост можем да кажем: целият свят отначало купуваше „произведените в Германия” влакна OCKERT. Днес ние произвеждаме влакна за много от водещите компании в тази област, а нашата собствена марка CLIMAX се превърна в стандарт за надеждност и иновация.

Какво трябва да знаем за монофилните влакна:

 • найлоновите” влакна – най-популярното риболовно влакно в света е направено от „найлон” или т.нар. „перлон” притежава отлични характеристики. От найлоновите нишки на “DU PONT” и перлона на “BAYER” и “HÖCHST” произведен в Германия / първите изкуствени женски чорапи от найлон са именно от такива влакна/ се появява първото синтетично риболовно влакно на пазара. Сравнено с познатите дотогава естествени влакна – то има множество предимства.

 • високотехнологични влакна от въглерод, водород и въздух

Монофилните риболовни влакна се произвеждат от полиамидни (найлонови) гранули, които се втечняват в екструдер и след това се пресоват под високо налягане през много фини отвори (паежинни жлези). След охлаждане във водна баня, материала се разтяга неколкократно до постигане на желания диаметър. В зависимост от предназначението на произвежданото влакно то се потапя в различни вани за нанасяне на специални покрития за износоустойчивост, UV-устойчивост и т.н. С добавянето на гранули за цвят и пластификатори се постигат различни цветове и свойства на материала. Освен найлонови съществуват и влакна от флуорокарбон – първоначално създадени за мухарски риболов те добиват все по-голяма популярност. Тъй като флуорокарбона има подобен на водата коефициент на пречупване на светлината той е перфектен за риболов на плашливи риби. Други характеристики – потъва три пъти по-бързо от найлона и е почти 100% UV-устойчив, студоустойчив, не поема вода – така неговата сила се запазва след продължителна употреба.

 

Предимства на монофилните влакна:

 • точен диаметър – виж влакна с EFTTA сертификат.

 • висока издръжливост на възела – до 100% от линейната сила.

 • добра товароносимост – 0,30мм. ~ 8кг.

 • голяма разтегливост – до 30% разтегливост е идеална за риболов на къси и средни дистанции

 • висока абразивоустойчивост благодарение на допълнителната повърхностна обработка.

 • голяма цветова гама – от прозрачни до черни и многоцветни.

 • изгодна цена благодарение на рационалното производство.

Мечтата на всеки риболовец – перфектното влакно.

За съжаление е невъзможно да се обединят всички добри качества на найлона в едно. Когато влакното е твърдо- има голяма товароносимост , но е слабо на възел и малко разтегливо. Мекото влакно е с по-малка товароносимост, но по-здраво на възел и с по-голяма разтегливост. Затова е необходимо да обърнете внимание на конкретното приложение на избрания от вас продукт.

За различните видове риболов е важен правилният избор на влакно.

В широката гама предлагани влакна всеки риболовец сам трябва да избере оптималния вариант за себе си.

-спинингов риболов - малко сечение за по-голям капацитет, висока товароносимост, висока здравина на възела, гъвкавост, средна разтегливост, светъл цвят, ниска памет.

-дънен риболов – висока абразивоустойчивост, , висока товароносимост, висока здравина на възела, средна разтегливост, цвят съобразно водоема.

- match-stipp риболов – възможно най-малко сечение, висока товароносимост, висока здравина на възела, ниска разтегливост, цвят съобразно водоема.

- pilk риболов – висока абразивоустойчивост, , висока товароносимост, висока здравина на възела, ниска разтегливост, контрастен цвят.

Влакното - мечта” & Co.

Имайте едно наум при всяка покупка! Не вярвайте на посочените характеристики на” влакното - мечта”, а старателно проверете неговите диаметър и издръжливост – ако имате съмнения се обърнете към продавача, той би могъл да ви помогне.

Най-големите неточности (неверни данни): диаметър и издръжливост.

Тук особено риболовците са най-често лъгани. След вземането на няколко случайни проби от пазара във Франция, TÜV констатира , че в 90% от случаите дебелината и издръжливостта са далеч от декларираните на етикета стойности. В Германия и повечето страни не е по-различно. Един монофил с дебелина от 0,20 мм. не би могъл да има много над 4кг. линейна издръжливост, а често му се приписват стойности над 8кг.

 

Да имаш доверие на производителя е добре, но да има контрол върху стоките е по-добре.

За да спрат спекулациите от Европейската Асоциация на Производителите на риболовни принадлежности в Англия възложиха на независима лаборатория да изследва диаметъра и издръжливостта на произвежданите влакна и да издава сертификат за качество на коректните производители. Този EFTTA-сертификат означава, че дебелината и силата на опън не се отклоняват повече от +/-10% от посочените на етикета стойности.

Проверете данните на влакното:

Обърнете внимание дали има EFTTA-знак или попитайте продавача за влакно с този сертификат. В противен случай проверете дебелината с микрометър или оставете продавача да го направи. Това усилие си заслужава, защото по-лесно ще изберете правилното влакно, което да ви гарантира успех при улова.

 • издръжливост : за много от риболовците тя е най-важна, но всъщност играе роля само при нагласяването на аванса на макарата. Силата с която се дърпа една риба е много по-малка отколкото си мислите.

 • здравина на възела: от особено значение за здравината на линията е възела, понеже той е най-слабото звено. Правилните възли като GRINNER или двоен ÖHRKNOTEN дават до 100% сила на опън. Най-голяма здравина на възела можете да постигнете с употребата на CLIMAX KNOT+. Тази смазка (лубрикант) спомага да не се загрява найлона при стягането на възела и той да се изтъни или скъса.

 • износоустойчивост: тя е важна като се има в предвид триенето на влакното във водачите, в клони , камъни, черупки и др. Само влакна от качествени материали с допълнително покритие са гаранция за дълъг живот.

 • еластичност: тя е важна особено при спинингов риболов, където трябва да се намери точното съотношение мощност - твърдост. Каква е ползата от влакно, което е с голяма товароносимост но е толкова твърдо, че изскача от шпулата при замятане.

 • разтегливост: едно от основните предимства на добрия монофил е неговата разтегливост – от 20% до 30%. Не много разтегливото и не много твърдото влакно са вашата „застраховка” при риболов на борбени риби.

 • цвят на влакното: хубавото на монофилните влакна е, че могат да се произвеждат в пълната гама цветове, а цвета играе важна роля за вашия успешен риболов. При спининга предимство имат прозрачните и светлите влакна, чийто силует се слива с този на небето. За дънен риболов са подходящи камуфлажни или с подобен на дъното цвят влакна. При Pilk- и Twister-риболова жълтите, оранжевите, червените и флуоресцентните влакна показват точното местонахождение на стръвта.

 • памет – ефект: най – много от всички способни да „запомнят” своята форма при навито положение са твърдите монофилни влакна с малка разтегливост. Когато замятате с такова влакно то изскача от шпулата, заплита се във водачите и застава в спираловидна форма на повърхността на водата.

 

Грижа за влакното:

Живота на един монофил зависи до голяма степен от грижите полагани за него. След продължителен риболов винаги проверявайте първите 20 метра за наранявания – ако има надрасквания или груби неравности по него го отрежете и подновете монтажа. Не оставяйте влакното ненужно на слънце за да го предпазите от изсъхване. Съхранявайте го на тъмно, влажно място, като например в мазето.

Важни съвети:

Когато намотаете новозакупеното влакно на шпулата изчакайте известно време то да се „адаптира” към нея. Така ще избегнете усукването и оплитането му при замятане. След продължително влачене с тежки блесни и воблери всяко влакно се усуква. След края на всеки риболов отпуснете част от него без стръв зад лодката или по течението на реката. Когато отново го намотаете на шпулата то ще застане гладко и подредено.

ПЛЕТЕНИТЕ ВЛАКНА (0)

Какво трябва да знаем за плетените влакна:

Още от появата на първото плетено влакно, немската фирма OCKERT посвещава работата си в развитието на този алтернативен на монофила продукт. Дългогодишното сътрудничество с иновативните производители на суровини за плетени влакна и ноу –хау е от решаващо значение за глобалния успех на влакната ни в цял свят. За професионалните и любителите риболовци марката CLIMAX означава „най – високо качество произведено в Германия”. Плетените влакна изработени от полиестер DACRONотдавна са вкарани в употреба от професионалните и морските риболовци. Те абсорбират вода и следователно могат да бъдат трайно боядисани във всички цветове. Относителното тегло на този материал е по-голямо от това на водата така, че влакното лесно пробива нейната повърхност и потъва. Като негова алтернатива в средата на 90-те години на пазара се появяват нов вид нишки под името DYNEEMA® или SPECTRA. Успехът на тези влакна от полиетиленов гел е поразителен и те бързо се налагат на пазара с гигантската си товароносимост. От споделените преживявания на много риболовци става ясно, че заради голямата им издръжливост са чупели своите въдици и дори понякога се е налагало да режат линията.

Какво представлява плетеното влакно:

Противно на монофила плетеното влакно е създадено от няколко нишки, изплетени от супертънки власинки. Тези нишки се сплитат много сбито така, че да се получи едно гъвкаво, изключително здраво влакно чиято разтегливост е едва 2%-3%.След оплитането си влакната CLIMAX минават през специална топлинна обработка, която запечатва повърхността им и не позволява проникването на замърсявания и нейното бързо износване.

Материалът DYNEEMA®

Висококачествените полиетиленови влакна произведени от холандската фирма DSM са с 15 пъти по-голяма сила на опън от стомана /при еднакво тегло на двата материала/. Те са по-леки от водата /плътността им е 0,95-0,97гр./см²/ , плаващи, не поемат вода, имат висока абразивоустойчивост и не се влияят от UV- лъчи и химикали. Това е идеалният материал за производство на професионални влакна. Този материал е химически много устойчив – почти не поема течности и затова оцветяването му е само повърхностно и цвета впоследствие се изтрива след продължителна употреба.

Овал или кръг?

Формата на влакното, дали е овално или кръгло се определя от броя на нишките от които е изплетено. Ако е съставено от три нишки (минимален брой за оплетка), колкото и стегнати да са те, влакното е сравнително плоско. С нарастване на броя на нишките оплетката става по-плътна и съответно по-кръгла. Много по-сложното производство в сравнение с монофила и висококачествените материали определят и по-високата му цена. По-евтините оплетки обикновено са изработени от по-малко и не толкова стегнати нишки, затова те са плоски. Това не трябва непременно да се тълкува като техен недостатък, тъй като те са по-гъвкави и с по-голяма товароносимост (например Match-Stipp Line Braided). При по-тънките влакна/ до 0,10мм. включително/, колкото са по-малко нишките и е по-отпусната оплетката, толкова влакното е по-здраво.

 

Диаметърът – субективна стойност.

Много от въдичарите не могат да определят с точност дебелината на плетеното влакно, сравнявайки го с монофилно. Като цяло плетеното влакно притежава деформирано тяло и дори измерването с микрометър е много трудно, затова дебелината му може да се определи само като математическа стойност. Един съвет – избирайте плетените влакна според тяхната издръжливост и не се оставяйте да бъдете заблудени от стойността на техния диаметър.

 

Плаващо, бързо потъващо и супер бързо потъващо.

Чрез комбинирането на различни нишки в оплетката се създават индивидуални характеристики на всяко едно влакно. При добавяне на по-леки или по-тежки материали в нишките DYNEEMA® се получават плаващи влакна за спининг и мач, потъващи за дънен риболов и допълнително утежнени за шаранджийски поводи.

 

 

Предимства на плетените влакна.

- нулева разтегливост – поради ниската разтегливост само 2%-3%, плетените влакна са идеални за риболов на големи дистанции. Всеки контакт на примамката с риба или с дъното се предава светкавично и веднага се усеща на пръчката, при спинингов риболов това спомага за избягването на някои закачки.

- максимална товароносимост – високата сила на опън при малък диаметър е предпоставка за използването на не много големи риболовни макари. Имайте предвид, че червяка и шпулата на макарата се натоварват максимално, а също и въдицата ви трябва да притежава съответната мощ при употреба на плетени влакна.

- оптимална гъвкавост – досадният „памет ефект” липсва при оплетките. Влакното стои гладко прибрано на шпулата и не се накъдря при замятане – така бихте могли да достигнете далечна дистанция.

- висока здравина на възел – не всички възли, които работят ефективно при монофилите са подходящи и за оплетките. Поради меката им повърхност много от познатите възли се изхлузват. Мухарският възел със седем намотки и Bimini – Twist –възела дават до 100% от тяхната товароносимост.

- цвят – за разлика от монофилните влакна където цвета се прави още с основния материал, плетените първо се произвеждат и след това се оцветяват. Естествено е цвета да се отмие след продължителна употреба, но това не променя качествата на влакното и не би трябвало да повлияе на ефективността на риболова.

- по-дълъг живот – благодарение на висококачествените DYNEEMA® нишки с тяхната абразиво-, UV-, и химическа устойчивост и ниска абсорбация на влага, тези влакна издържат на продължителна употреба няколко сезона. Докато при монофилите е необходима по-честа смяна.

 

Правилната грижа за тях

След продължителен риболов в солена вода е препоръчително изплакването им с прясна. Когато изсъхнат е необходимо да се обработят с нашите препарати за поддръжка:

 • CLIMAX SOFT CLEANER – почиства влакното от микроскопични частици прах и химикали.

 • CLIMAX SOFT PROTECTORпокрива влакното с не-мазен предпазен филм и го защитава от вредните вещества във водата.

 

Внимание! : Редовно проверявайте първите 20 метра от вашето влакно. Когато установите наличие на скъсани наранени нишки от него или повърхността му стане грапава, го отрежете и направете наново своя монтаж. След края на риболовния сезон съхранявайте влакното на сухо място. Така поддържано вашето влакно ще ви служи дълго време.

 

* DYNEEMA® е регистрирана търговска марка на ROYAL DSM NV.

 

Въдиците SPORTEX (0)

ЗА НАС

Технология от най-високо качество за вашата страст

Нищо на Земята не би могло да се сравни с въдиците SPORTEX. Тяхната легендарна репутация се дължи на иновационната сила и уникална технология, които десетилетия наред са определящ фактор по цял свят. Днес нашите въдици са се превърнали в синоним на надежност, майсторски занаят и дълъг живот – качества, които добиват все по-голямо значение в бързоразвиващия се свят. С гордост можем да твърдим, че въдиците SPORTEX са оставили своя отпечатък върху поколения риболовци. Непрекъснатото внедряване на нови и нови материали в производството и различните комбинации между тях са в основата на надежността на SPORTEX. Никой друг производител не е влагал такава широка гама от материали при направата на въдици.

 

Какво прави въдиците SPORTEX наистина уникални.

 

Те не са просто „стока” свалена от конвейра. Всяка въдица SPORTEX, дори от една и съща серия е строго индивидуална. За постигане на оптимален резултат нейните дължина и структура са точно съобразени спрямо желаната акция.

Всяка въдица SPORTEX е резултат от многогодишен опит и новаторско ноу-хау. Нашите технически познания се развиват десетилетия наред. През 50-те години на миналия век се налагат бланките от фибростъкло със своята точност и дистанция на замятане. С появата на иновативните материали от карбон ние бяхме сред първите, които ги внедриха в производството на въдици. Благодарение на нашата патентована HT-Cross-Windung технология пръчките притежават уникална комбинация от мощ, лекота и бързина.

 

Ние гарантираме за нашите продукти!

 

Високите изисквания за управление на мениджмънта, избора на подходящия материал и щателния контрол на производствения процес са предпоставки за отличното качество на всеки SPORTEX. Като производител ние даваме 10-годишна гаранция* на нашите въдици.

 

*някои детайли като водачи и макародържачи имат 2-годишна гаранция.

 

ТЕХНОЛОГИЯ

Точноподбраните елементи и тяхната иновативна обработка гарантират „пъргав живот” на всяка въдица SPORTEX.

 

За направата на нашите въдици ние използваме само най-висококачествените карбонови нишки от най-ново поколение на водещите световни производители. Уникално при нас е знанието как да смесим различни материали като високомодулен карбон, Kevlar, Boron и Zylon за да получим най-подходящата композитна смес за бланките. Възползвайки се от специфичните качества на всеки един вложен материал /гъвкавост, сила на опън, твърдост, малко тегло, устойчивост на удар/ ние създаваме оптималната комбинация. Резултатът – индивидуално съобразени със своето предназначение въдици с типичния за SPORTEX бърз строй, отговарящи на всички изисквания и на най-капризните риболовци по света.

 

Иновативната SPORTEX технология

Ние имаме свой собствен начин на вграждане на карбоновите нишки във въдиците.

Вместо обикновената и по-евтина спираловидна оплетка ние правим патентованата и изпитана HT-Cross-Windung технология на оплитане – т.е. въглеродните нишки вървят успоредно на оста на пръта. Така придаваме на на нашите въдици повече мощ , по-голяма стабилност и по-бърз строй – и всичко това в една лека и тънка бланка. При HT-Cross-Windung технологията ние допълнително интегрираме високомодулни ленти върху карбоновите нишки като ги преплитаме кръстообразно по повърхността на бланката. Това още повече усилва бланката и и гарантира безупречна работа и в най-тежки условия.

 

Безкомпромисни компоненти за безкомпромисни въдици

Всеки производител, които би искал да бъде от световна класа, не трябва да си позволява никакви компромиси. Така са направени въдиците SPORTEX-от най-добрите в своя клас оригинални FUJI водачи и макародържачи от най-ново поколение, естествен корк премиум клас ААА или висококачествен абразивоустойчив DUPLON. За частично или цялостно покритие използваме специален еластичен удароустойчив лак, който осигурява дългогодишна защита на вашата въдица и и придава неповторим вид.

«1»